Lees snel ons jaarverslag van groep 5!

Het verslag van groep 5 in het schooljaar 2015 en 2016

Starten in groep 5:

We begonnen dit schooljaar in Unit 3. Spannend natuurlijk want we starten boven in de school. We hebben flink gewerkt aan onze tafels met het rekenen en velen hebben de tafelmedaille gehaald in groep 5. We merkten dat we met heel veel sommen de tafelkennis flink nodig hebben! We begonnen het schooljaar met juf Yolande, juf Jeanette, juf Rianne en juf Aag. Toen juf Yolande ziek werd kwam meester Gerard in de groep. In februari kwam juf Melissa daar bij om haar eindstage bij ons te kunnen lopen. Onder begeleiding van juf Yolande en juf Jeanette leerde ze steeds meer de klas zelfstandig te draaien.

Sporten:

We begonnen het schooljaar met een korfbaltoernooi. We hebben hier flink op geoefend. We deden fanatiek en enthousiast mee. Door het jaar heen zijn we best sportief geweest. Zo hadden we in september een smashclinic waar we leerden om goed te smashen met volleyballen. In juni hadden we een clinic in het Racketcentrum waar we leerden hoe we goed moeten overspelen met tennis en hebben we een work-out gedaan met cardio-training.  Flink zweten, maar wat was het leuk!

Proefjes doen:

De Kinderboekenweek had als thema “Raar maar waar”. In deze week hebben we veel proefjes gedaan en ontdekten we natuurkundige “rariteiten”. Erg leuk!

Boswandeling:

Na de herfstvakantie hebben we onder begeleiding van de boswachter een boswandeling gemaakt en zijn we op zoek gegaan naar de wintervoorraden van de dieren.

Vieringen:

Sinterklaas en kerst waren er natuurlijk ook dit schooljaar. We mochten dit jaar voor het eerst lootjes trekken. Geweldig. Wat een prachtige surprises zijn er gemaakt door en voor de kinderen. De kerst stond in het teken van het goede doel: De Bolera Palms school in Malawi. We maakten daar allerlei producten voor die we konden verkopen op de Kerstmarkt in school. We hebben veel geld opgehaald voor dit goede doel. Later in het jaar hebben we deze school nog eens geholpen met het inzamelen van lege petflessen. We waren trots dat we met een kleine groep toch zoveel flessen bij elkaar wisten te verzamelen! Met het kerstfeest aten we natuurlijk in onze mooiste kleding in onze groep. Elk kind had wat mee en dat was erg geslaagd. Het paasfeest vierden we met allerlei leuke spellen in een circuit-vorm. We begonnen natuurlijk met ons ontbijtje in de groep. Iedereen had wat meegenomen. Het was erg gezellig en smakelijk

Cultuureducatie:

Een groot deel van ons schooljaar hebben we aandacht besteed aan de Culturele Haven. We leerden dat Flevoland een heel bijzondere provincie is. Een ‘nieuw land’ zoals we dat noemen. Veel van ons atelierwerk hebben we met dit thema gedaan. We hebben een polder gebouwd, een nieuwe provincie ingericht en we hebben het volkslied van Flevoland geleerd. Zo zijn er nog veel activiteiten geweest waarbij onze bijzondere provincie centraal stond.

We hebben het project afgesloten met  een inloopavond voor alle ouders en belangstellenden waarin we lieten zien waar we deze tijd mee en over gewerkt hebben.

Omkeerdag: 

In februari hebben we één dag een “omkeerdag” gedaan: daar deden we alles andersom: jongens in de meisjeskleedkamer en meisjes in die van de jongens, onze lunch aten we al met de kleine pauze en ons fruit aan het einde van de dag. Onze kleren mochten we ook andersom aandoen en de lessen deden we zelfs van voor naar achteren…….

ICT:

In de laatste periode voor de vakantie hebben we gewerkt met het Nationaal Media Paspoort. Hier leren de kinderen verstandig en wijs met Media om te gaan.  Dit paspoort gaat mee tot groep 8. Onze groep is de eerste groep die dit straks in groep 8 ook daadwerkelijk krijgt.

Bikkelhard werken:

Naast alle bijzondere dingen die hier boven genoemd staan, hebben we natuurlijk bikkelhard gewerkt! Hoe hoger je in de groepen komt, hoe moeilijker en complexer de sommen worden, de taal wordt en de spelling is. Steeds meer komt begrijpend lezen om de hoek kijken: Wat lees ik nu precies en wat is daarvan het belangrijkste wat ik moet onthouden. Wat bedoelen ze eigenlijk te zeggen en wat staat er dan letterlijk in de tekst. We hebben goed mee geoefend en dat zien we gelukkig ook terug in de resultaten.

Bij spelling blijven we goed oefenen op de kikker- en ezelwoorden. Deze zijn altijd weer lastig. Aan het einde van groep 5 moet je dan ook nog rekening houden met verschillende spellingregels in één woord. Ook daar zijn we op de goede weg.

We hebben dus erg veel gedaan afgelopen schooljaar. En we zijn er trots op!

Felice, Dimitry, Ben, Quinten, Lotte, Hanan, Kim, Xander, Kate, Cengiz, Mirage, Robin, Madelief, Isa, juf  Yolande, juf Melissa en juf Jeanette